Exquisite Errors

  • Beschrijving
  • Donateurs

Help mij de kijk op mensen met een afwijking te veranderen! Want heeft iemand die afwijkt van de gevestigde orde daadwerkelijk een mental disorder? Of heeft iemand die afwijkt van de norm eenvoudigweg andere kwaliteiten of andere talenten?


Mijn naam is Barry van der Rijt, gediagnosticeerd met ADHD.


Afwijken in onze wereld


We leven in een wereld waarin het gebruikelijk is geworden ‘afwijkende’ personen van een label te voorzien. Sinds het standaardwerk “Amerikaanse Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” (DSM) welk ook in Nederland in gebruik is, worden Nederlandse volwassenen en kinderen die ‘anders’ zijn bestempeld als patiënten die lijden aan bijvoorbeeld ADHD, Autisme of PDD-NOS.


Jarenlang heb ik me laten beperken door mijn diagnose, totdat ik op de kunstacademie St. Joost juist in positieve zin opviel. Daar vond ik een manier om mijn ‘anders’ zijn als kracht in te zetten. Nu wil ik de wereld laten zien dat afwijkingen ontzettend mooi kunnen zijn.


Mijn boek met afwijkingen


Als beeldmaker raakte ik gefascineerd door afwijkingen die kunnen optreden in de weergave van digitale films: lijnen, kleuren, strepen, vlakken. Ik zag in deze zogenaamde codec errors een ongekende schoonheid. Plotseling zag ik de overeenkomst met mezelf: afwijken is niet verkeerd. In een onderzoek van twee jaar legde ik duizenden afbeeldingen vast van digitale filmafwijkingen. Geïnspireerd op de DSM groepeerde ik deze afwijkingen met een positief label. Want ook al wijken deze codec errors af van wat men verwacht van digitale film, dat betekent nog niet dat ze mislukt zijn.


Kijk op afwijkingen veranderen


Mijn boek is niet zomaar een boek met unieke afbeeldingen. Nee, het is een boek met een boodschap. Met deze publicatie hoop ik de kijk op mensen met een afwijking te veranderen. Het zal een dik maar handzaam boek worden: 312 pagina’s, 665 unieke afbeeldingen, onderverdeeld in 17 categorieën, inclusief Engelstalige diagnostische criteria. Elke categorie heeft een uitklapbare pagina en het boek is in zijn geheel full color geprint. Trudy Dehue, hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgt de epiloog van mijn publicatie. Ik heb reeds een internationaal functionerende vormgever/uitgever gevonden, genaamd The Eriskay Connection, winnaar van gouden medaille “European Design Award 2015”.


Crowdfunding


Onlangs heb ik op de site van voordekunst een succesvolle crowdfunding gehouden. Daar heb ik €7.500,- opgehaald van de benodigde €14.500,-. Voor wat betreft het restant heb ik aanvragen gedaan bij het Cultuurfonds Nijmegen, het Mondriaanfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Cultuurfonds Nijmegen heeft een toezegging van 20% van het benodigde bedrag gedaan mits de 80% financiering wordt gehaald.  Graag vraag ik je steun en zet ik daar iets moois tegenover.


Meer over Exquisite Errors op www.barryvanderrijt.com.


Het publiceren van dit boek is mijn droom. Want ik wil de wereld laten zien dat afwijkingen wel degelijk prachtig kunnen zijn. Alvast heel erg bedankt voor uw hulp!


Donateurs (0)

Niemand heeft dit project nog gesteund. Jij kunt de eerste zijn!

Voor deze website is een moderne browser vereist!

Upgrade vandaag nog!